www.free.se
www.paneter.se
www.paneter.se

Vendela CederholmAtt möta människor i sorg

Olyckligtvis måste de allra flesta människor gå igenom någon form av sorg i livet. Att förlora en förälder, ett syskon, en vän eller ett husdjur kan vara riktigt tufft. Att förlora ett barn är för de flesta otänkbart, ändå tvingas människor uppleva den totala smärtan.

 

Som medium har jag mött många människor som bär på sorg efter en make, maka, barn, nära vän eller släkting som har gått bort. Ibland handlar det om att en närstående gått bort nyligen, ibland handlar det om en gammal sorg. De som söker mig kommer för att de vill ha stöd och tröst, men de önskar också kontakt med personen som lämnat jordelivet. Kontakten kan ge lindring i smärtan.

Vissa börjar också se en mening med livet igen, när de vet att sina älskade har det bra på "andra sidan". Det är även en tröst att förstå att möjlighet till kommunikation finns. Det blir ett sätt att härda ut.

En speciell kontakt
Jag minns en mamma som förlorat sin tonårspojke. Det var givetvis väldigt svårt för henne, och hon kände att hon kanske inte orkade leva mer. Så besökte hon mig och fick kontakt med sin son.

Han var helt underbar mot henne. Han gav henne uppgifter, som exempelvis att hon skulle kontakta hans vänner. Ett av uppdragen var att hon skulle ordna något med en av hans internetprofiler. Sonens alla uppdrag till sin mamma fick henne att må bättre. Hon kände att hennes liv kunde ha en mening trots den stora förlusten. Hon kom tillbaka flera gånger för att få nya instruktioner från sonen. Efter en tid förstod hon att hon kunde vara en tillgång för andra föräldrar som också förlorat sina barn. Hon blev ett stöd till många och hjälpte dem att förstå att livet kan gå vidare ändå.

Hur kommer man vidare
En stor del i sorgearbetet går ut på att våga vara ledsen. Sorg är en naturlig reaktion som vi alla kommer uppleva på ett eller annat sätt i livet. Du har rätt till att sörja, på ditt sätt. Att stänga av känslor eller döva dem på olika sätt kan vara nödvändigt en kort tid men kan skada dig i längden.

Som närstående till någon som är i djup sorg är det viktigt att undvika klyschor som "tiden läker alla sår" Om någon har förlorat sin hund, är det inte någon tröst att få höra "du kan ju alltid skaffa en ny hund!".

  • Såren kommer alltid finnas där när man har förlorat någon.
  • Som vän behöver du inte föreslå lösningar eller försöka trösta.
  • Som vän är det bättre att lyssna, att visa att du finns där.
  • Ge en kram om den sörjande vill det.
  • Låt personen visa att den är ledsen.
  • Man måste få sörja.
  • Den sörjande måste få ta det i sin egen takt och du måste visa respekt för den sorgen.
  • Ibland kan man tro att den som sörjer vill vara ifred, men så är det oftast inte. Det är viktigt att du som vän visar att du finns där som stöd ändå.

När man är i djup sorg är det lätt hänt att man tar till åtgärder för att dämpa smärtan, åtgärder som inte är speciellt bra i längden. Somliga vänder sig till missbruk av alkohol, mediciner eller mat, andra stänger in sig själva och låter ingen komma nära. Att gräva ner sig i arbete kan också användas för att döva sorgen men inget av detta är långsiktigt hållbart. Det kanske hjälper en tid men för att komma vidare i livet behöver man möta sin sorg och bearbeta den så att man kan gå vidare i livet. Minnet och saknaden finns alltid men man kan leva med det och till och med må bra igen.

Vi brukar oftast använda samma strategi när vi råkar ut för svåra saker i livet. Vi upprepar samma strategi eftersom vi inte vet något annat sätt.

Har du barn kan du hjälpa dem att hitta bra strategier, låt dem vara ledsna och visa respekt för sorgen efter marsvinet utan att direkt föreslå ett nytt. Låt ditt barn rita och skriva om sitt djur och ordna ett avsked. Längre fram kan man börja fråga om det skulle vara kul med ett nytt djur.
Den som har att hanterat en förlust på ett bra sätt, har hittat en strategi att orka och ett sätt att gå vidare. Det gör att man har bättre förutsättningar om man behöver gå igenom ännu en sorg. Kanske lär man sig att våga gråta och att tillåta sig själv att ta emot stöd och tröst.

Andra förluster
En skilsmässa behöver också sin tid för sorgearbete, det är drömmar som har gått i kras och en framtid som inte blev av. Förlust av arbetet, karriären som inte blev av eller andra framtidsdrömmar som inte kunde bli av är också svåra förluster som behöver tid att bearbetas. Har man förlorat ett bröst efter en canceroperation kan man också behöva sörja även om man är glad över att man har blivit botad och överlevt.

Det viktigaste är att fler börjar se sorgearbetet som en naturlig reaktion. Ingen ska behöva stänga inne sina känslor!

Vendela Cederholm

Skriven: 2019-02-15
2022-05-04

camilla elfvingMedialitet - en själslig superkraft

Camilla Elfving menar att medialitet är en själslig superkraft som alla kan utveckla. Möt Camilla som nu är aktuell med senaste boken "Själens superkrafter".

Läs mer ...
2022-05-04

medvetandetForskning antyder

Medvetandet kan överleva döden

Forskning antyder att medvetandet lever vidare efter att den fysiska kroppen har dött. Vi har samtalat med John Cleese, Edward Kelly och Göran Brusewitz som säger sitt.

Läs mer ...
2022-05-04

ufoPå jakt efter UFO – att identifiera det oidentifierade

Ufo-fenomen, rymden och astronomi har länge fascinerat Clas Svahn, journalist, författare och ordförande för världens största arkiv om det okända, Archives for the unexplained, och sedan många år aktiv inom föreningen UFO-Sverige.

Läs mer ...
2022-05-04

frekvenser"Allt består av frekvenser"

Eva Kock använder stämgafflar, klangskålar, trumma och övertonssång i sitt helande. För Eva är det självklart att allt man ser, tar på och kan förnimma är frekvenser.

Läs mer ...
2022-05-04

arkeanglarDen nya tidens änglar är redan här

I del 4 av vår serie om änglar presenterar Maria Nylow nu den nya tidens änglar, uppstigningens änglar, som redan är här för att leda oss in i den gyllene tiden.

Läs mer ...
2022-05-04

sjalens superkrafterVinn boken "Själens superkrafter"!

"Själens superkrafter" av Camilla Elfving är boken för dig som vill veta hur du själv kan öppna upp för starkare andliga krafter. Den är skriven utifrån ett helhetstänk kring hur man når psykiska och mediala färdigheter som bidrar till insikt och existentiell hälsa. Läs mer och delta i utlottningen ...

2022-05-04

tavlorVinn tavla "Rays of Love Collection"!

Vinn en valfri liten tavla nr 1–18 från Rays of Love Collection - en kollektion tavlor kanaliserade av Catrin Skött på Se Hela Livet. De flesta som du kan välja mellan är i storleken 30 x 30 cm inklusive ram. Värde 1 295 kr. Läs mer och delta i utlottningen ...

2022-05-04

jag akte till norge for att doVinn boken "Jag åkte till Norge för att dö"!

I samband med en djup mittlivskris, i vilken hans båda föräldrar hade avlidit och en tragisk skilsmässa hade berövat honom hans yngsta dotter, bestämde sig Per Berglund för att det fick vara nog. Läs mer och delta i utlottningen ...

2022-05-04

massage enligt p. h. lingVinn boken "Massage enligt P. H. Ling"!

Bokens innehåll och lära passar lika bra på en utbildning i ämnet massage, som för dig som själv vill lära dig grunderna för att kunna använda massage som ett verktyg för din familjs och dina vänners behov. Läs mer och delta i utlottningen ...

2022-03-02

Frida BoisenVad säger stjärnorna?

Frida Boisen – en passionerat driven fredsmäklare

Frida Boisen om den senaste självbiografin "Du är inte längre min dotter". Inför samtalet har hon även fått sitt karaktärshoroskop tolkat av Agneta Orlå.

Läs mer ...
2022-03-02

angelic reikiHand i hand med änglarna

Angelic Reiki är en behandlingsform där man arbetar hand i hand med änglarna. Möt Liliann Gustavsson som var den som tog Angelic Reiki till Sverige.

Läs mer ...
2022-03-02

frekvensbehandling"Healing på burk"

Frekvensbehandling även kallat energimedicin, bioresonans eller kroppsbalansering, har syftet att balansera och ge energi till kroppen för ett friskare liv. Möt Ola Hedlund som sadlade om från datatekniker till hälsoingenjör för att med frekvensbehandling hjälpa människor till ett friskare liv.

Läs mer ...
2022-03-02

andlighetAndlighet är att känna sig själv

"Anden i ditt liv" var boken som markerade ett avslut efter många års andligt sökande för Eva-Britt Wennerström, nu aktuell med en ny utgåva av boken.

Läs mer ...
2022-03-02

arkeanglarVeckla ut dina egna änglavingar

I del 3 av vår serie om ärkeänglar presenterar Maria Nylow några ärkeänglar och uppstigna feminina mästare som underlättar för dig att expandera din egen änglakraft.

Läs mer ...
2022-01-07

Daniel MendozaVad säger stjärnorna?

Daniel Mendoza – en sensitiv själ med fokus på det goda

I vår serie där jag, Agneta Orlå, inför mötet tolkar kända personers karaktärshoroskop har turen kommit till Daniel Mendoza, författare, föreläsare, coach, entreprenör och grundare av Good News Magazine.

Läs mer ...
2022-01-07

Johan StiernstedtBrist på andlighet och samtal inom psykiatrin

Något måste vara fel när allt fler människor medicineras mot psykisk ohälsa samtidigt som allt fler mår dåligt. Det hävdar leg. psykoterapeut Johan Stiernstedt som är starkt kritisk till sjukvårdsystemet, medikaliseringen och psykiatrins mekaniska människosyn.

Läs mer ...
2022-01-07

svamparSvamparnas magiska värld

Svampar är varken växter eller djur. De finns överallt på jorden, i luften och i våra kroppar. De är mikroskopiska och samtidigt en av världens största organismer. De kan lösa problem utan hjärna och laga skadade ekosystem.

Läs mer ...
2022-01-07

Kina BergmanTidigare livs läkande kraft

Efter den upplevelse- och insiktsbaserade utbildningen till psykosyntesterapeut och många terapitimmar upptäckte Kina Bergman att hennes djupaste sår var kvar.

Läs mer ...
2022-01-07

arkeanglarFeminina ärkeänglar som inspirerar ditt hjärta

Maskulina änglar i all ära – nu är tiden kommen då de feminina ärkeänglarna glider fram i sin fulla styrka, visdom och kreativa kraft.

Läs mer ...
2021-11-01

Sanna EhdinSanna Ehdin

"Fasta är nummer ett för hälsan"

Sanna Ehdin är en sanningssökare ständigt på jakt efter självläkningens heliga Graal. Vi har samtalat med Sanna om hälsa, livskraft, livets utmaningar och hennes senaste bok "Sannas fastebok" – en inspirerande guide om fastans effekter.

Läs mer ...
2021-11-01

Skriv för att läkaSkriv för att läka

Det skrivna ordets kraft kan leda oss till reflektion kring det som är angeläget i livet, och en transformation långt bortom det vi trodde var möjligt – om vi vågar vara öppna och nyfikna under resans gång, säger Emelie Hill Dittmer.

Läs mer ...
2021-11-01

Serafia AnderssonSerafia Andersson

Magi och det övernaturliga

Serafia Andersson har medverkat i serien "Spökjakt" och driver podden "Övernaturligtvis" – en tusenkonstnär som brinner för det hon gör. Här berättar hon bland annat om hur allt startade och om sin medverkan som medium i serien "Spökjakt".

Läs mer ...
2021-11-01

astro 2022Följ astrologin i ditt dagliga liv

Allt fler intresserar sig för att följa "den astrologiska väderleken" som ett stöd och uppmuntran genom vardagslivets prövningar. Lisa Aurelius och Ivar Kristoffersson har skapat "Astro 2022", bok och kalender för den som vill följa de astrologiska skeendena under 2022.

Läs mer ...
2021-11-01

arkeanglarÄrkeänglarna som lyfter dig

Ärkeänglarna bistår oss människor inom alla områden som syftar till att skapa något bättre. Maria Nylow kommer i en serie artiklar att presentera dig för några av de förunderligt kloka och mäktiga ärkeänglarna som du kan skapa en personlig kontakt med.

Läs mer ...
2021-09-03

Peter WahlbeckVad säger stjärnorna?

Peter Wahlbeck – en vattumansjäl långt före sin tid

Peter Wahlbeck, känd som den utmanande och frispråkiga ståupparen, komikern, konstnären och skådisen är förste man ut i vår nya intervjuserie "Vad säger stjärnorna?"där Agneta Orlå inför mötet tolkar kända personers horoskop.

Läs mer ...
2021-09-03

Kärlingesund retreat centerKursgårdar & retreatcenter

I kursgård- och retreatcenterspecialen tipsar vi dig som söker en plats där du kan stanna upp, lyssna inåt och utvecklas tillsammans med andra. Vi listar 57 fantastiska ställen!

Läs mer ...
2021-09-03

attraktionslagenLycka är nyckeln till framgång

Alla kan nå ett friskare liv, leva lyckligare och krydda livet med rikedomar. Margareta Stenmark Magnusson förklarar i sin nya bok "Attraktionslagen på fem fingrar" vägen till framgång – hur man genom kunskap om attraktionslagen kallar till sig ett rikare och lyckligare liv.

Läs mer ...
2021-09-03

uppstigningDel 3

Uppstigning – frihet att välja personlighet

Du är inte som du är, du är som du väljer att vara. Du kan när som helst aktivera din personlighets gränslösa kraft att förändras och låta nya aspekter ta plats för att leda dig till det du önskar. Maria Nylow öppnar dörren till din egen unika uppstigningsresa där friheten är din att få vara den du väljer att vara.

Läs mer ...
2021-07-02

bethany websterHela ditt moderssår och få tillgång till din fulla kraft!

I sin bok "Discovering The Inner Mother" avslöjar Bethany Webster, författare, transformationscoach, internationell föreläsare och kursledare, orsakerna till kvinnors trauma och menar att det är de systematiska patriarkala värderingarna som omedvetet förts vidare från generation till generation, från mor till dotter, som förgiftat kvinnors beteenden och föreställningar.

Läs mer ...
2021-07-02

andlig coachDrömmen om en värld i balans

Många är idag nyfikna på om det finns ett annat sätt att leva. Lee Seger och Sanne Soleil som driver utbildningen Andlig Coach pratar här om systerskap, ansvaret för vår gemensamma framtid, att vara till service och om att få det egna livet att glimra.

Läs mer ...
2021-07-02

ut ur mörkretAtt hitta tillbaka till livet – ut ur mörkret

Om du sliter med tillvaron, känner dig nere, avstängd, som att allt är meningslöst och du själv är maktlös, då har du sannolikt hamnat i vad vården kallar för en depression. Kanske känner du dig alltmer uppgiven, som att det inte går att ta sig ur detta mörker? Ge inte upp, det går att hitta ut ur mörkret – att hitta nya vägar tillbaka till livet!

Läs mer ...
2021-07-02

uppstigningDel 2

Uppstigning – från möjlighet till verklighet

Uppstigning må vara ett svårgripbart begrepp men nyckeln i hela resan är att gå från ego och yttre reaktioner till att hitta lugnet i hjärtat och balanserade inre aktioner. I vår serie om uppstigning tar Maria Nylow dig nu in i verklighetens vardag och ger dig några tips och tankar hur du kan förhålla dig till din egen uppstigning.

Läs mer ...
2021-07-02

eva armstrandSmärtornas väg - från mörker till ljus

Vi har träffat Eva Armstrand som vandrar schamanens väg i den nordiska traditionen. Hennes egen livserfarenhet av att växa upp i en dysfunktionell familj med en alkoholiserad och våldsam far och en medberoende mor har resulterat i självbiografin "Svärdets väg".

Läs mer ...
2021-05-04

Sara Hammarkrantz, Katrin SandbergLåt dig förtrollas - släpp in förundran i ditt liv!

Kan vi bli smartare, mer kreativa, mindre stressade, friskare och på köpet mer ödmjuka och miljömedvetna av att betrakta en hisnande vacker naturupplevelse, lyssna till ett fantastiskt musikstycke eller känna aha-upplevelsen när vi får ny kunskap?

Läs mer ...
2021-05-04

aromaterapiAromaterapi – dofternas läkande kraft

Ingrid Kutschbach är en av Sveriges främsta aromaterapeuter, doftkonsult och lärare. Under flera år drev hon Aromaterapiskolan i Göteborg. Idag jobbar hon internationellt med sin konsultverksamhet. Ingrid är nu aktuell med boken "Aromaterapi från början".

Läs mer ...
2021-05-04

Karin MalmgrenHållbarhetens lov

Livet på jorden befinner sig i en gigantisk förvandling. För att möta detta evolutionära kliv behöver vi definiera dagens samhällssystem, förändra vårt sätt att leva och skapa en tydlig bild av hur vi vill att våra liv ska se ut. Det menar samhällsentreprenören Karin Malmgren.

Läs mer ...
2021-05-04

UppstigningUppstigning - en känslosam vågrörelse

Uppstigning är en process som sker oavsett om du är med eller inte men om du involverar själen, anden och kroppen från början blir livets resa mer begriplig och berikande. Maria Nylow reder ut vad uppstigning är och lotsar dig till förståelse av resans högsta punkt – upplysning.

Läs mer ...
2021-05-04

Rosie BjörkmanEtt liv i siarkonstens tjänst

Mer än trettio års erfarenhet gör Rosie Björkman till en av de äldsta traditionsbärarna av siaryrket i Sverige. Den svenska tradition som hon varit medskapare till har lagt grunden för och inspirerat den efterkommande generationen.

Läs mer ...
2021-03-02

Lev kreativtSå lever du ett kreativt liv!

Elizabeth Gilbert inspirerar oss att hitta nya sätt att ta itu med utmaningar, förverkliga sina uppskjutna drömmar och fylla vardagen med mer passion. Hur magiskt och praktiskt tänkande kan förenas för att leva ett mer kreativt liv.

Läs mer ...
2021-03-02

samya och jai thornellAtt komma hem till sitt sanna jag

Samya och Jai Thornell driver Love it Communications och är även grundare till The Ministry of I Am, en gemenskap av män och kvinnor, som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sina gemensamma egobaserade problem.

Läs mer ...
2021-03-02

högkänsliga föräldrarHögkänslighet och föräldraskap

Högkänsliga föräldrar har en speciellt god förmåga att känna in och anpassa sig till sina barn, men i överstimulerande situationer är vägen kort till stress, irritation och utmattning.

Läs mer ...
2021-03-02

atlantisAtlantis – ett frö till din storhet

Den mystifierade civilisationen Atlantis var allt – födelse och undergång, godhet och ondska, alla nyanser av skugga och ljus. Atlantis gick från den mest makalöst magiska till den mest destruktiva civilisation som någonsin skapats på jorden.

Läs mer ...
2021-03-02

Ania MunayLivmoderskraften

Alla kan läka sin historia

Ania Munay, praktiserande shaman och medicinkvinna, är aktuell med den självbiografiska trilogin Livmödrars kraft & visdom. Det är hög tid för den feminina kraften att komma tillbaka, säger Ania.

Läs mer ...
2021-01-07

tomas frankellLär dig ledas av kärleksfull intelligens

Är intuitionen vägledning från vår själ? En intelligent och kärleksfull röst, som vill vårt eget bästa? Det frågar sig yogaläraren Tomas Frankell, välkänd profil inom personlig och andlig utveckling, i sin nya bok "Följ din intuition". Läs mer ...

2021-01-07

shandithiShandithi – nycklar till ditt välbefinnande

Gränslös harmoni uppstår när man är i balans och integrerad i kropp och själ. Det säger Jenny Georgsson, kinesiolog och instruktör inom Shandithi-konceptet. Shandithi betyder just gränslös harmoni, och är ett verktyg för att komma i balans genom att aktivera glädje, välbefinnande och harmoni. Läs mer ...

2021-01-07

Frida BoisenBerätta aldrig det här – om skammens makt

Frida Boisen, medieprofil, författare och talare, har ofta i sina krönikor i Expressen och Aftonbladet öppenhjärtigt delat med sig av sin uppväxt med en ensamstående, lågavlönad mamma och hur hon blev slagen av sin pappa som barn. Läs mer ...

2021-01-07

narcissism"Jag trodde min kärlek kunde göra honom hel"

I boken "Perfekt på ytan defekt inuti" berättar Alicia Lundberg om egna och andras erfarenheter av att leva och dela föräldraskapet med en narcissist och hur man kan ta sig ur sin destruktiva situation och skapa ett bättre liv för sig själv och sitt barn. Läs mer ...

2021-01-07

Sentian ArtNär ljuset får fria händer

Ibland är gränsen mellan den världsliga verkligheten och den eteriska hårfin. I den konst som skapas av Sentia Liliansdotter och Ian Houlton smälter verkligheterna samman. Läs mer ...

2019-09-27

livelihood-prisetDe får Right Livelihood-priset 2019

Right Livelihood-priset, även känt som det "Alternativa Nobelpriset" firar 40-årsjubileum i höst. En av årets pristagare är Greta Thunberg som får Right Livelihood-priset "För att med utgångspunkt i vetenskapliga fakta inspirera till och stärka politiska krav på omedelbara åtgärder mot klimatförändringarna." Läs mer

2019-09-02

enkel kombucha och kimchiVinn boken "Enkel kombucha och kimchi"!

Vill du börja brygga kombucha, göra het kimchi, syra hemma och samtidigt boosta din hälsa - då är det här en bok för dig. Erica Palmcrantz Aziz visar även hur man kan göra massor av annat gott med sin kimchi och kombucha.

Vi gratulerar vinnarna av varsitt exemplar av boken:
Karin Ridling, Frösön. Shanti Stina Eriksson, Hudiksvall. Janina Stenberg, Limmared.

2019-04-08

gronsakerVårstäda din kropp – 3 enkla steg att välja rätt kost!

Denna tid på året passar många på att vårstäda. Man rensar garderoberna, städar och rensar i garage och källare och storstädar huset. Varför inte göra samma sak med din kost? Prova dessa enkla förslag för att äta nyttigare. Läs mer ...

2019-02-01

doftAnpassa doften efter rummet

Att doftsätta hemmet är populärt. Vissa lukter passar bättre än andra beroende på vilket rum det är. Doftexperten Maria Mattsson tycker att du gärna kan använda olika dofter i olika rum, beroende på vilken atmosfär du vill skapa. Läs mer ...

2018-12-06

OreganoOregano – naturlig antibiotika

Oregano är en ört som är populär i Medelhavsregionen. Den innehåller mycket antioxidanter och kraftfulla ämnen som är bra för din hälsa. Det höga innehållet av antioxidanter kan hjälpa till att bekämpa bakterier och virus, minska tillväxten av cancerceller och hjälpa till att lindra inflammation visar ett flertal studier. Läs mer ...

2018-10-02

old milkDålig doft på flaska

Matsvinn är ett stort problem i Sverige. Du kanske själv är en av dem som kastar varor som passerat sitt bäst före-datum, utan att smaka eller lukta på dem först. Läs mer ...

2018-07-25

natur"Hålorna" är mest klimatsmarta

Det som brukar betecknas som "hålor" – det vill säga våra mindre orter – är verkligt klimatsmarta samhällen. Nya gröna stadsdelar i storstäderna verkar däremot inte bidra till att minska utsläppen. Det visar en rapport från Riksorganisationen Hela Sverige ska leva. Läs mer ...

2018-06-06

foodMer tång på tallriken!

Tång är inget vi brukar äta i vår del av världen, men kanske framöver. Växten är näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter, vilka antas gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret. Läs mer ...

2018-04-09

cannabisplantaLäkemedelsverket vill läkemedelsklassa CBD-olja

Läkemedelsverket vill att CBD-oljor som innehåller cannabidiol, som är en av 100 cannabinoider i hampa, ska klassas som ett läkemedel enligt läkemedelslagstiftningen. Företag som fram till nu gjort gällande att CBD-olja är livsmedel måste därför söka tillstånd, anser myndigheten. Ett av "hampaföretagen" anser att myndigheten bara försöker skrämmas. Läs mer ...

2018-03-20

yoghurtBäst före-datum och sista förbrukningsdag – vet du skillnaden?

Sex av tio vet inte skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag på livsmedel. Osäkerheten kan bidra till att mycket mat slängs i onödan. Enligt en tidigare undersökning av Konsumentföreningen Stockholm vet inte 62 procent skillnaden. Läs mer ...

2018-02-09

garlicSå minskar du vitlöksdoften

Älskar du vitlök, men vill helst inte lukta illa? Nu har forskare studerat vilka livsmedel som kan minska lukten av vitlök. Läs om vad som fungerar bäst. Läs mer ...

2017-11-24

EkoappenNylansering av Ekoappen

Den 3:e november släpptes en ny version av Ekoappen – Sveriges enda app som samlar eko och reko i fickan – en app för medvetna konsumenter. Förutom ny logotyp, layout och hemsida, har appen en ny sökfunktion som gör det enklare att hitta det man söker. Förhoppningen är att appen ska bidra till en mer hållbar konsumtion. Läs mer ...

2017-10-06

Aubergine3 anledningar att äta aubergine

Färgrika grönsaker indikerar på ett rikligt innehåll av antioxidanter och den mörklila auberginen är inget undantag. Aubergine, eller äggplanta som den också kallas, är inte bara en god grönsak utan också en perfekt ersättare för kött i de flesta rätter eftersom den har en matig, tjock konsistens. Läs mer ...

2017-09-11

ExistensfestivalExistens Österlen 2017: Mod och medmänsklighet

Sveriges första festival kring existentiella frågor: Existens Österlen 2017 ägde rum den 25–27 augusti i Kiviks kapell. Den ideella föreningen Convenium, vars ambition är att skapa ett forum på Österlen stod värd för denna. Temat för i år var "Mod och medmänsklighet". Läs mer ...

2017-07-20

salad7 proteinrika tips för en matigare sallad

Känner du igen känslan av att vara hungrig redan efter en timme efter att du ätit en sallad? Nyckeln är att tillsätta nyttiga fetter, kolhydrater i form av hela korn och proteiner i salladen, vilket gör den mer matig. Här är några proteinrika tips. Läs mer ...

2017-06-19

LustgeneratorMer erotik i vardagen

Många behöver återupptäcka både vardagserotiken och varandra. Det är så lätt att annat kommer i vägen för samvaron; fotbollsträningen med ungarna, tvätten eller facebookflödet, som man ju som bekant bara måste kolla "en gång till". Lustgeneratorn är en digital kostnadsfri tjänst som ger dig och din partner lustfyllda uppdrag. Läs mer ...

2017-05-10

Taku-TakuVegansk snabbmatskedja

Det nya helt veganska snabbmatsstället Taku-Taku har nu öppnat i Stockholm. Det är kocken Sebastian Shauermann som står bakom konceptet och den första restaurangen öppnade igår på "Paradiset" i Sickla i Stockholm. Läs mer ...

2017-02-10

GojiGift i många gojibär

Gojibär kallas ofta för superbär eftersom de innehåller höga halter av mineraler och antioxidanter som påstås ge ett långt och friskt liv. Råd & Röns test visade att många av bären tyvärr också innehåller för höga halter gifter i form av rester från bekämpningsmedel som använts i samband med odlingen. Läs mer ...

2017-01-13

hudkrämSå påverkas huden av lösningsmedel

Forskare vid Lunds universitet har utvecklat en metod som gör det möjligt att se hur enskilda molekyler i hudkrämer, läkemedelssalvor och rengöringsprodukter påverkar och växelverkar med hudens egna molekyler.

Läs mer ...

Free – din ledstjärna

M Sjölander AB
Adress: Blåsenborgsvägen 2, 794 33 Orsa
Telefon: 070-629 71 89
E-post: info@free.se
Hemsida: www.free.se

 

 

Redaktion:

 Marie Sjölander
Marie Sjölander
Ansvarig utgivare, annonssäljare, redaktör
070-629 71 89
marie@free.se

Åsa Östlund

Åsa Östlund
Projektledare, formgivning, kundtjänst
070-287 15 50
asa@free.se, annons@free.se

 


Tryck: Stibo Complete, Katrineholm.
Free trycks på miljöcertifierat papper.
ISSN 0248-429X

Frees texter lagras och tillgängliggörs i digitala arkiv. Den som sänder material till Free anses medge sådan lagring samt publicering i tidningens alla distributionskanaler.