www.free.se
www.tarotshop.se
www.paneter.se

Free – din ledstjärna

M Sjölander AB
Adress: Blåsenborgsvägen 2, 794 33 Orsa
Telefon: 070-629 71 89
E-post: info@free.se
Hemsida: www.free.se

 

 

Redaktion:

 Marie Sjölander
Marie Sjölander
Ansvarig utgivare, annonssäljare, redaktör
070-629 71 89
marie@free.se

Åsa Östlund

Åsa Östlund
Projektledare, formgivning, kundtjänst
070-287 15 50
asa@free.se, annons@free.se

 


Tryck: V-TAB, Vimmerby.
Free trycks på miljöcertifierat papper.
ISSN 0284-429X

Frees texter lagras och tillgängliggörs i digitala arkiv. Den som sänder material till Free anses medge sådan lagring samt publicering i tidningens alla distributionskanaler.

Free startade 1982

Free, som startades med namnet Energivågen, är en gratis annonstidning inom området personlig utveckling och komplementära behandlingsmetoder. Tidningen ges ut 6 gånger om året och distribueras till över 300 ställen över hela landet. Det är även möjligt att prenumerera för att få den hem i brevlådan.
Energivågen startades av Tomas Frankell och Pratima Åslund 1982, som ett samordnande informationsforum för det stora utbud av kurser, föredrag och terapier som hade växt fram. Förebilden kom från den amerikanska västkusten.
Till en början var ambitionerna med Energivågen mycket anspråkslösa. Ett halvt dussin maskinskrivna A4-blad som häftats ihop gavs ut i några hundra exemplar varje månad.

Nya medarbetare utvecklar tidningen

Så småningom lämnade både Tomas och Pratima tidningen för andra äventyr och Monica Katarina Frisk tog över utgivningen.
Med Monica förvandlades Energivågen till en 24-sidig tidning med en upplaga på 3 000 exemplar. Ambitionsnivån höjdes i takt med upplagan och de satsade på en avsevärt mer professionell produkt med åtta utgåvor per år.
När Per Frisk startade bokhandeln Vattumannen 1972, fanns intentionen att vara ett informationscentrum redan från början. Med Energivågen hade den visionen tagit form.
När Per och Monica började ge ut Energivågen tillsammans införde de ett visst redaktionellt innehåll, samtidigt som upplagan utökades till 5 000 ex. Ett litet överskott i annonsintäkterna 1984 investerades i utgivningsrätten till boken Kreativ visualisering som utgjorde starten för Energica Förlag, som 2008 förvärvades av Forma Publishing Group.

Ny modern design inför 25-årsjubileumet

Under 25-årsjubileumet 2007 fick Energivågen en helt ny design, med ny logga, nytt format, nytt redaktionellt innehåll och större upplaga!

Nytt namn

2010 byter tidningen namn till Free - din ledstjärna. Syftet är att nå ut till ännu fler med det budskap som medarbetare, skribenter och annonsörer förmedlar genom Free.

Nya ägare 2014

Efter 31 års hängiven utgivning av Free – din ledstjärna fick tidningen vid årsskiftet ny ägare i StjärnDistribution AB. StjärnDistribution grundades av Peter Boqvist 1994 som en nischad bokdistributör inom hälsa och personlig utveckling. Ane Frostad, tidningens nya chefredaktör, är bokförläggare (Egia förlag) och tidigare delägare av Vattumannen bokhandel.

Nya ägare 2016

Två år senare fick tidningen ny ägare och "flyttade tillbaka" till Orsa. Den togs över av Marie Sjölander som tidigare varit medarbetare med Monica och Per Frisk. Marie ger nu tillsammans med Åsa Östlund, tidigare kollega och Frees mångåriga medarbetare, ut Free.