www.free.se
www.tarotshop.se
www.paneter.se

Vendela CederholmMediala barn

Det är många som funderar på upplevelser som barn berättar om och om det kan tyda på att barnen är mediala? Och hur ska man i så fall hantera det?

 

 

Jag tror att alla är mediala i någon mån precis som alla är lite musikaliska, har lite bollsinne och i alla fall någon form av konstnärlighet. Olika fallenhet och intresse gör att vi utvecklar olika sidor av oss själva. I vårt samhälle är inte medialitet något som uppmuntras på samma sätt som till exempel musikalitet.

Medialitet har ju snarare varit något man har velat dölja och som till och med har väckt rädsla och oro i omgivningen. Det är så många som har berättat hur de har blivit nertystade, skrämda eller till och med fått gå till doktorn som barn när de försökte berätta om vad de upplevde. Sådant sätter spår för livet.

Barnen håller på att lära sig hur världen är beskaffad och det är vi som ger dem ramarna för vad som är verkligt och vad som är fantasi. Barn har ju mycket fantasi men ibland kan man undra. Det kan ju faktiskt vara så att det finns mera att upptäcka i vår verklighet. Vårt mänskliga sinne är fantastiskt och det finns mycket att lära av barns spontana nyfikenhet och av frågorna som kommer från dem.

Jag får många frågor om barns medialitet och jag försöker besvara alla så gott jag kan. Här kommer några typiska frågor från föräldrar och andra anhöriga.

En fråga handlade om en pojke som är 5 år och har förlorat sin mycket älskade mormor. Han saknar stunderna med henne, de brukade ofta sjunga tillsammans. En dag hämtar han en sångbok. Den faller upp på just den sidan där hans och mormors favoritsång finns. Pojken och hans mamma bestämmer sig för att sjunga den och mamma sätter sig vid pianot. Efter en stund säger pojken "Mormor är här, och hon sjunger hon också!" Det blir känsloladdat och pojken går in på sitt rum och gråter. Mamman som skrev undrar hur hon ska förhålla sig till sin lilla pojke.

Sorg hos barn är lika naturligt och normalt som sorgen är för oss vuxna. Du kan inte ta bort sorgen men du kan hjälpa ditt barn att gå vidare. Om du ledsagar ditt barn genom sorgen får barnet ett mönster som hjälper honom att förhålla sig till nya förluster som ju tyvärr är en oundviklig del av livet.

Pojken sörjer sin mormor och det gör ju mamma också. Pojkens tårar och saknaden efter mormor är inget att undra över. Man kan gråta en stund tillsammans med sitt barn, då visar man att det är okej att bli ledsen, man behöver inte försöka hålla masken.

Pojken uppfattade mormors närvaro och att hon sjöng tillsammans med dem. En upplevelse som jag tycker är helt underbar. Så mycket kärlek till barnbarnet!Om du själv tror på något efter detta är det enklaste att bara bekräfta pojkens upplevelse, du kan säga något i stil med: Vad fint att mormor sjöng med! Det känns bra för mig också. Du vet ju att mormor älskar dig! Om du inte tror på något efter detta kan du säga precis samma sak, du bekräftar bara vad barnet har upplevt, du behöver inte förtydliga med att säga att du tror att det är fantasi eller inbillning. Framför allt behöver du inte bli rädd eller orolig för ditt barn.

En annan vanlig fråga kan låta så här:
"Min son pratar om att han ser skuggor och känner att det finns någon i rummet. Han har även beskrivit att han kan känna energier. Dessutom är han rädd för att vara själv i ett rum på grund av 'mardrömmar'."
En mamma som vill förstå

Många barn är extra känsliga för intryck överhuvudtaget och behöver lite hjälp att sortera och framför allt behöver de veta att man kan välja vilka intryck man vill fokusera på. Ett sätt att förklara det på kan vara att jämföra med TV-kanaler. Barnet har en TV-kanal som inte alla kan se på, men det finns förstås också många andra som kan se den också. Hjälp ditt barn att hitta på ett sätt att "byta kanal" och istället fokusera på den vanliga vardagen. Det kan vara något som man föreställer sig, kanske en fjärrkontroll eller liknande, bara det passar för just ditt barn.

Du har förmodligen en tanke att det finns något efter döden och att man kan kommunicera även efter döden. Då tycker jag att man berätta vad man själv tror och det viktigaste är att förmedla en positiv syn på tillvaron och din tro på det goda. Man kan berätta om en kär person som finns på andra sidan och att barnet är älskat och beskyddat, precis som du själv är. Ett foto i mobilen kan betyda mycket.

Ibland kan det gå åt det andra hållet också!
I en familj där medialitet hör till vardagen ropade barnen på mamma.
– Mamma, mamma det är en man i köket!
– Jag har inte tid, bry er inte om det nu.
– Men han är i köket!
– Strunta bara i det, mamma jobbar nu.
– Men mamma han säger att han ska fixa avloppet!

Det viktigaste är att du tar det så enkelt och naturligt som du kan, inte gör någon stor affär av det hela och framför allt behöver du inte bli rädd. Om allt fungerar som det ska i skolan och med kamraterna för övrigt finns det ingen anledning att oroa sig i onödan. Ditt barn är helt enkelt begåvat! Vem vet vad det kommer ut av det så småningom?

Vendela Cederholm

Skriven: 2019-04-01
2024-07-04

Henrik WimanMå bättre med instapsykologen Henrik

Det ska inte vara krångligt att må bättre. Det vill instapsykologen Henrik Wiman förmedla till sina hundratusentals följare på Instagram och läsare till sin nya bok "Det ska inte vara krångligt att må bättre - handbok för tuffa dagar och ett lyckligare liv". Med enkla bilder, tydliga budskap och konkreta råd vill han hjälpa människor.

Läs mer ...
2024-07-04

mediumförbundetMediumförbundet stöttar den andliga branschen

Mediumförbundet är en organisation vars syfte är att stötta branschen och att bedriva utåtriktat informationsarbete. Ett förbund för alla som är andligt och själsligt intresserade. "Vi vill ge en positiv bild av andlighet och mediumskap", säger initiativtagarna Camilla Elfving och MariaTherese Bohman Agerhill.

Läs mer ...
2024-07-04

Cecilia ÅkesdotterNärvaron - din gudomliga eviga essens

Cecilia Åkesdotter är dedikerad sin uppgift att hjälpa människor få kontakt med närvaron och att leva närvarande i livets alla sammanhang. Med enkla tekniker når du till närvarons land. Du kan också enkelt väva in närvaron som en naturlig ingrediens i ditt liv både i mötet med dig själv och i mötet med din omgivning.

Läs mer ...
2024-07-04

färgerFärgernas helande kraft - magi eller biologi

Tack vare det solljus som belyser vår jord skapas ett spektrum av färger. En del av färgerna kan vi tydligt se, en del interagerar våra energier med, en del uppfattar vi eteriskt och intuitivt. Förstår vi egentligen vilken värdefull kraft som gömmer sig bland nyanserna? Maria Nylow berättar mer.

Läs mer ...
2024-07-04

slagrutan - naturväsenSlagrutan – naturväsen

Eva Svensson fortsätter sin serie om slagruta och berättar nu om olika slags naturväsen och vad de gör, deras egenskaper och om sitt mångåriga samarbete med bland annat stortroll. Slagrutan används för att visa var de är, hur de ser ut och även kommunicera med.

Läs mer ...
2024-07-05

heartfulnessVinn boken "Heartfulness"!

"Heartfulness - Din väg till glädje i nuet. Den nya vågen av mindfulness" är självhjälpsboken som lyfter mindfulness till nästa nivå. Med sin annorlunda livshistoria, självupplevda kunskap och varma framtoning hjälper föreläsaren Cecilia Åkesdotter dig att hitta glädje i nuet genom att öppna porten till närvaron som finns inom dig. Läs mer och delta i utlottningen ...

2024-07-04

det ska inte vara krangligt att ma battreVinn boken "Det ska inte vara krångligt att må bättre"!

Boken är skriven av Henrik Wiman, leg psykolog. Henrik har en superkraft och det är att med enkla bilder och tydliga budskap förklara varför vi gör som vi gör och mår som vi mår. Hans mission är enkel: "Det ska inte vara krångligt att må bättre." Läs mer och delta i utlottningen ...

2024-07-04

arkeanglarnas orakelkortVinn "Ärkeänglarnas orakelkort"!

"Ärkeänglarnas orakelkort" innehåller 44 vackra sagolika budskapskort från ärkeänglarna. Ärkeänglarna är kärleksfulla hjälpare som finns för oss och ger kärleksfulla budskap. I häftet som medföljer visas olika läggningar för att kunna spå framtiden i en fråga eller en livssituation. Läs mer och delta i utlottningen ...

2024-07-04

jag litar på min intuitionVinn e-boken "Jag litar på min intuition"!

E-boken "Jag litar på min Intuition" handlar om blomessensen Cerato. Författaren tar dig med på en upptäcktsfärd genom Ceratos transformerande energi och du får insikt i hur energin av denna blomma kan bli en kraftfull allierad på din inre resa. Läs mer och delta i utlottningen ...

2024-07-04

armbandVinn "Armband med helande energier"!

Maria Sjöö skapar handgjorda smycken, med högsta intention och laddade med helande energier. De naturliga halvädelstenar som används har sina egna karaktäristiska egenskaper och varje smycke kommer med en kort information om vad just dina stenar står för. Läs mer och delta i utlottningen ...

2024-05-03

arvet fran atlantisDen moderna prästinnan

Hur kan en berättelse som utspelar sig för 3 300 år sedan i Egypten ha något att göra med den tid vi lever i nu? Vilka paralleller kan vi dra från Atlantis fall, och den spirituella revolution som faktiskt hände, mitt i det vi upplever som tidernas mest magiska forntid? Lee Seger berättar mer.

Läs mer ...
2024-05-03

afterlife7 argument för att tro på ett liv efter detta

Det finns objektiva bevis på ett liv efter detta. Det menar läkaren Raymond Moody, pionjär inom forskning om nära döden-upplevelser. Nu femtio år efter hans bok "I dödens gränsland" har han tillsammans med Paul Perry författat boken "Proof of Life after Life – 7 skäl att tro att det finns ett liv efter detta".

Läs mer ...
2024-05-03

slagrutan - auror och chakrorSlagrutan - auror och chakror

I serien om slagruta fortsätter Eva Svensson nu att berätta om auror och chakror, vilka hon studerat i många år. Genom att använda slagruteverktyg som hjälpmedel, främst pekare och pendelspröt, samt se och känna med auran, får hon fram mer djupgående information till exempel om hälsoauran, traumaringar i auran och tankespår.

Läs mer ...
2024-05-03

sjalens overlevnadSpiritualismen bevisar själens överlevnad

Spiritualistiskt mediumskap handlar om att bevisa att vi överlever den fysiska döden och fortsätter vår existens i andevärlden. Mediet är bron som sammanför dessa två världar. MariaTherese Bohman Agerhill, spiritualistiskt medium och författare till boken "Bevis för själens överlevnad" berättar om varför hon tycker att bevisföringen är så viktig.

Läs mer ...
2024-05-03

drakeDjupets drakar rör sig nu uppåt

Djupt där nere under ytan rör sig urtidens underbara vidunder mellan sjöar, hav och floder. De vattenlevande drakarna rör sig fritt och söker stundtals kontakt med mänskligheten. Just nu är en sådan tid. Maria Nylow berättar om hur du kan möta drakar i sommar med lite tålamod, öppna sinnen och blöta fötter.

Läs mer ...
2024-03-01

siffrornas betydelseSiffrornas makt över våra liv

Vi lever i en tid då allt ska kvantifieras, mätas, betygsättas, bedömas och jämföras. I sin aktuella både illustrativa och humoristiska bok "Sifferdjur" berättar ekonomiprofessorerna Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen om hur siffor kan styra oss mer än vad vi tror och påverka hur vi tänker, känner och mår.

Läs mer ...
2024-03-01

slagrutaSlagrutan – en sann hjälpare i vardagen

Slagrutan användes kanske förr mest för att leta vatten. Idag har den helt nya användningsområden. Vem vill inte själv kunna få fram egen vägledning från sina guider eller hitta en plats där man fylls av underbar energi, Slagrutan har visat sig vara ett fantastiskt hjälpmedel. Eva Svensson berättar mer.

Läs mer ...
2024-03-01

klimat och ekologiStyrka när världen står i brand

Hur kan vi tackla allt, så att hälsan för planeten, oss själva och allt levande på jorden värnas? Vi behöver älska vår värld som den är även när den står i brand, menar Joanna Macy, en av författarna i boken "Klimat och ekologi med buddhistiska ögon". Som en röd tråd i boken löper tanken att krisen i dagens värld också är en andlig och psykologisk kris.

Läs mer ...
2024-03-01

tina ikonomidouAtt bli ett med sig själv och hitta hem

Livscoachen Tina Ikonomidou debuterade som författare med boken "Livets alkemi – själens resa genom jordelivet" och har under 20 år guidat tusentals människor i livets frågor, utvecklat grupper och organisationer. Tina vandrar vildkvinnans väg, reser mellan världar och brobygger.

Läs mer ...
2024-03-01

drakar 2Elementens drakar är uppstigningens ankare

Kraftfulla drakar för elementen jorden, luften, elden och vattnet kan ge dig nya perspektiv på din andliga resa. Maria Nylow leder dig djupare in i drakarnas värld där elementens drakar kan ge dig både nya perspektiv på din andliga resa och djup förankring i verklighetens möjligheter.

Läs mer ...
2024-01-05

förlåtelseFörlåt dig själv och andra – bli kraftfull, glad och fri

Att förlåta innebär att sluta vara arg på en annan person eller dig själv. Du förlåter för din egen skull.
Barbro Holm Ivarsson ger oss tips på vägen.

Läs mer ...
2024-01-05

life alignmentLäk ditt liv med Life Alignment

Life Alignment är en form av healing och energiteknik som funnits sedan början på 1990-talet. Möt Philippa Lubbock och Anna Sandberg som berättar mer.

Läs mer ...
2024-01-05

medvetandetMedvetandet – en utmaning att förklara

Medvetandet är ett mysterium inom vetenskaplig forskning och en utmaning för vetenskapen att förklara. Per Snaprud och Hans Liljenström samtalar.

Läs mer ...
2024-01-05

dimensionellt mediumskapDimensionellt mediumskap i den nya tiden

Dimensionsmedium, vad betyder det egentligen och hur arbetar man? Den dimensionella kunskapen har funnits i myter, legender och hos mystiker i tusentals år. Solkarina och Marina Thorzelius berättar mer.

Läs mer ...
2024-01-05

drakarTänk om drakar finns ... tänk om

Tänk om drakar inte bara är farliga monster från sägner utan vackra och på riktigt godhjärtade väsen i din närhet. Drakar som leder dig igenom turbulenta tider till lugn och upplysning, till självinsikt och nystart. Maria Nylow öppnar dörren till drakarnas värld.

Läs mer ...
2023-11-01

Susanne TörnqvistMaten påverkar din psykiska hälsa och andliga utveckling

Susanne Törnqvist, aktuell med boken "Deppmaten – kostförståelse för psykisk hälsa" menar att maten eller den biokemi som uppstår i kroppen när den ska processa det som du äter programmerar din hjärna och påverkar din personlighet och andliga utveckling.

Läs mer ...
2023-11-01

reikiVad är grejen med Reiki?

Allt fler människor provar på healingmetoden Reiki. Alla kan lära sig Reiki. Vi har träffat Reikiterapeuten Ellinor Häggström som berättar om sina erfarenheter och hur hon kom i kontakt med metoden. Läs även om hur Reiki påverkar oss och vad forskningen visar.

Läs mer ...
2023-11-01

David ThurfjellÄr tillvaron förtrollad och besjälad?

David Thurfjell är nyfiken på hur vår förmåga att uppleva något bortom den materiella verkligheten påverkar ens livstolkningar, val och ageranden. I sin bok "En lockton i ödemarken" utforskar han de utmarkerna i en personlig berättelse men också i myter och riter i världens olika religiösa traditioner.

Läs mer ...
2023-11-01

rosens vägRosen talar med din själ & ditt hjärta

Inuti varje ros finns skapelsen i sin kodade form liksom varje ros är en kod till din egen gudomlighet. Maria Nylow berättar här om rosens andliga språk och hur du kan välkomna rosen i dess olika färger, former och dofter på din vandring mot upplysning.

Läs mer ...
2023-09-01

magdalena mecweldVila dig stark med yinyoga

Magdalena Mecweld menar att yinyogan är till för alla och utgör ett viktigt verktyg och motpol till vår annars så yangpräglade värld för att lära oss vänta, ha tålamod och medvetet stilla oss. Genom att stärka yin, vår avslappning, blir vi verkligt starka.

Läs mer ...
2023-09-01

solhallaKursgårdar och retreatcenter

Vår årliga Kursgård- och retreatcenterspecial – hela 12 sidor med tips på närmare 50 ställen. De flesta har verksamhet året om med event, kurser och retreater. I år har vi kikat lite närmare på Framgångsgården, Englagård Livszentrum och Solhälla Retreat.

Läs mer ...
2023-09-01

nils von heijneMeningen med livet är att erfara och upptäcka

Nils von Heijne, listad som en av tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer, upptäckte efter en livskris sin spiritualitet och på resan sitt kall som "företagsshaman". Hans kärnbudskap är att meningen med livet är ett erfara och upptäcka med nyfikenhet och kärlek.

Läs mer ...
2023-09-01

maria magdalenaMaria Magdalena - Rosens väg till upplysning

Rosen kan vara den nyckel som öppnar själens portal till din visdom och din gudomlighet. Att vandra Rosens väg betyder uppstigning genom hjärtat, genom rosornas mystik och genom skapelsens gudomliga feminina visdom. Maria Nylow berättar om Maria Magdalena och rosens magi, symbolik och mystik.

Läs mer ...
2023-07-04

hans zingmarkNära döden-upplevelser - en väg till uppvaknande

Hans Zingmark, överläkare, har i sin forskningsrapport gällande patienter som fått en nära döden-upplevelse i samband med hjärtstopp påvisat en förändrad livssyn för dessa individer. Döden var inte ett slut utan en passage in i något annat och de hade en gemensam tro på att livet fortsätter efter döden.

Läs mer ...
2023-07-04

henrik beyerKris leder till andligt uppvaknande

För hälsovetaren och författaren Henrik Beyer väcktes de stora livsfrågorna mitt i karriären i samband med en relationskris. Han har inte blivit "frälst" men vill efter sitt andliga uppvaknande visa andra vad han kallar "icke religiösa människor" hur man kan inkludera spirituella frågor i sitt liv.

Läs mer ...
2023-07-04

medvetandetAtt utforska medvetandet

Att sammanfoga synpunkter om medvetandet och dess roll, från olika läror, är något som ligger i tiden och förhoppningsvis ges än mer utrymme i framtiden. Ulf Bohman och MariaTherese Bohman Agerhill har besökt Arthur Findlay College i England för att medverka på en kurs i att utforska medvetandet.

Läs mer ...
2023-07-04

eckankarEckankar - den andliga frihetens väg

Eckankar är en religion som beskrivs som den andliga frihetens väg. Genom egna erfarenheter och andliga aktiviteter som drömmar, tidigare liv och själsresor finner var och en enligt Eckankar sin individuella väg till Gud. Stig Ollmar, präst inom Eckankar Sverige, berättar mer om vad Eckankar innebär.

Läs mer ...
2023-07-04

maria magdalenaMaria Magdalena - från sköka till helgonförklarad

Få historiska personer har blivit så förminskade och feltolkade som Maria Magdalena. Och få är idag så mäktiga som hon är i den nya Gyllene eran. Maria Magdalena är en universell ledare, rosens mästare, andlighetens nyskapare, religionernas befriare och en av de viktigaste feminina ledarna i historien. Möt Maria Magdalena genom Maria Nylow.

Läs mer ...
2019-04-08

gronsakerVårstäda din kropp – 3 enkla steg att välja rätt kost!

Denna tid på året passar många på att vårstäda. Man rensar garderoberna, städar och rensar i garage och källare och storstädar huset. Varför inte göra samma sak med din kost? Prova dessa enkla förslag för att äta nyttigare. Läs mer ...

2019-02-01

doftAnpassa doften efter rummet

Att doftsätta hemmet är populärt. Vissa lukter passar bättre än andra beroende på vilket rum det är. Doftexperten Maria Mattsson tycker att du gärna kan använda olika dofter i olika rum, beroende på vilken atmosfär du vill skapa. Läs mer ...

2018-12-06

OreganoOregano – naturlig antibiotika

Oregano är en ört som är populär i Medelhavsregionen. Den innehåller mycket antioxidanter och kraftfulla ämnen som är bra för din hälsa. Det höga innehållet av antioxidanter kan hjälpa till att bekämpa bakterier och virus, minska tillväxten av cancerceller och hjälpa till att lindra inflammation visar ett flertal studier. Läs mer ...

Free – din ledstjärna

M Sjölander AB
Adress: Blåsenborgsvägen 2, 794 33 Orsa
Telefon: 070-629 71 89
E-post: info@free.se
Hemsida: www.free.se

 

 

Redaktion:

 Marie Sjölander
Marie Sjölander
Ansvarig utgivare, annonssäljare, redaktör
070-629 71 89
marie@free.se

Åsa Östlund

Åsa Östlund
Projektledare, formgivning, kundtjänst
070-287 15 50
asa@free.se, annons@free.se

 


Tryck: V-TAB, Vimmerby.
Free trycks på miljöcertifierat papper.
ISSN 0284-429X

Frees texter lagras och tillgängliggörs i digitala arkiv. Den som sänder material till Free anses medge sådan lagring samt publicering i tidningens alla distributionskanaler.